Woonhuis 01

2013 - 2015, Rotterdam
ontwerp: Flip Nieuwpoort en Ben Luteijn
realisatie: Buunk bouw

In het Nieuwe Westen, tussen historisch Delfshaven en de Heemraadssingel, heeft een voormalige school een nieuwe bestemming gekregen. Door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) wordt het karakteristieke schoolgebouw uit 1912 getransformeerd in zes bijzondere woningen. Eklund_terBeek architecten is verantwoordelijk geweest voor de renovatie van het casco en de nieuwe verkaveling van de appartementen van respectievelijk 70, 140 en 210 m2. Daarnaast was elke bewoner verantwoordelijk voor de inbouw van zijn eigen droomhuis. NieuwpoortLuteijn kreeg de regie over het grootste appartement.

Op de bovenste verdieping zijn drie klaslokalen samengevoegd tot een luxe woning van 210 m2. Uitgangspunt voor het ontwerp is een grote open ruimte waarin de ruimtelijke kwaliteiten en de oude details van het schoolgebouw zo goed mogelijk tot hun recht komen. Om een open ruimte te creëren zijn de dragende muren tussen de lokalen doorgebroken. De totale lengte van het appartement komt daardoor op 21 meter. Op 2/3 van de ruimte is een volume geplaatst welke de ruimte verdeelt in een woonkamer en een multi-purpose room. Het volume bevat twee kinderslaapkamers en een trap naar de ouderslaapkamer die er bovenop ligt. Doordat de ouderslaapkamer volledig in glas is uitgevoerd blijft de ervaring van de totale ruimte onaangetast. Een deel van het plafond boven de ouderslaapkamer is opengelaten en geeft zo nog meer karakter aan de ruimte.

Ook in de gang is een volume geplaatst, hier wordt de hal van de keuken afgescheiden en wordt er ruimte gecreëerd voor wc, opbergruimte en de koelkast. Tevens vormt dit volume het eerste deel van de trap naar het dakterras. Tegenovergesteld is het tweede deel juist niet massief, maar open en gemaakt van staal. Hierdoor valt het licht uit het dakhuis mooi naar beneden de hal in.

Het appartement heeft twee badkamers. Deze zijn boven elkaar geplaatst, en bevinden zich tegenover het volume in de woonkamer. De entrees zijn weggewerkt in een grote kast van twee verdiepingen hoog. De keuken heeft een L- vorm, zonder bovenkasten, met een eiland in het midden. Er is gekozen voor een standaard systeem, welke door een zelf gemaakt Multiplex aanrechtblad een uniek uiterlijk heeft.

Alle deuren in het ontwerp zijn kozijnloos, waardoor de ruimte een rustige uitstraling heeft. In de nissen van de badkamer, waar vroeger de toiletten waren, bevindt zich nu een douche. De symmetrische geplaatste hangende wastafels, tezamen met de originele geglazuurde tegels, zorgen ervoor dat in de badkamer de sfeer van de school nog steeds voelbaar is.

Voor de bouwmaterialen is een divers palet gebruikt: eikenhout, betonplex, glas en staal zijn onder andere terug te vinden in het ontwerp. De wanden zijn glad gestuukt, en er is gekozen voor lichtgrijze gietvloer met vloerverwarming. De verschillende materialen geven de woning een speels karakter, zonder dat het onrustig wordt.

Doordat de gangen van het pand bij de woningen zijn getrokken, moest er een nieuw trappenhuis worden geplaatst welke 3 appartementen en het dakterras ontsluit. De overige drie appartementen maken gebruik van het bestaande trappenhuis. Het schoolplein wordt straks omgevormd tot een gemeenschappelijke tuin.