Transformatie 01

2016 - heden, Schiedam
Ontwerp: Flip Nieuwpoort, Ben Luteijn en Elise van Herwaarden
Opdrachtgever: de Graaff Vastgoed
Realisatie : ontwerpfase

In het oude centrum van Schiedam, de stad van jenever en molens, wordt het pand aan de Boterstraat 32- 34 getransformeerd tot een woongebouw met drie luxe appartementen. De voormalig machinefabriek, gebouwd rond 1900, dient momenteel als opslagruimte voor een bouwbedrijf.  Het karakteristieke pand bestaat uit twee delen: een pakhuis met drie verdiepingen, en een bijgebouw van 1 verdieping. In de huidige situatie zijn de volumes intern aan elkaar gekoppeld. De begane grond van het pakhuis heeft een hoogte van 6,5 meter. Door het toevoegen van een nieuwe vloer wordt een extra appartement gecreëerd. Om meer woonruimte te verkrijgen wordt de achterkant van het pakhuis uitgebouwd over twee verdiepingen

Voor het ontwerp van de uitbouw is uitgegaan van de context. Bijna alle gevels langs de Schie zijn van baksteen en hebben een symmetrische opzet. Om continuïteit te waarborgen zijn deze eigenschappen toegepast in het ontwerp. De metselwerk gevel is opgeknipt in twee gelijken delen waardoor deze minder monumentaal oogt en zich daarmee goed in zijn context voegt. Delen van de originele achtergevel van het pakhuis blijven intact en markeren in de woningen de grens tussen oud en nieuwbouw.

De entree van het woongebouw is gesitueerd aan de Boterstraat. Door twee rolluiken naast de entree kan de parkeergarage bereikt worden, waar plaats is voor 5 auto's. Hiervandaan kunnen de bewoners binnendoor naar de lift en het trappenhuis. Achter de parkeergarage bevindt zich de begane grond woning met tuin aan de Schie. In de woning worden alle voorzieningen ondergebracht in een vrijstaand volume, waardoor de woning heel ruimtelijk blijft. Dit wordt nog eens versterkt door de verdiepingshoogte van 4 meter in de woonkamer. De slaapkamers komen in de nieuwe aanbouw en hebben een walk-in closet. Zowel de aanbouw als de bestaande gevel van het bijgebouw worden voorzien van glazen openslaande deuren naar de tuin.

Op de toegevoegde eerste verdieping bevind zich de tweede woning. Twee slaapkamers zijn aan de straatkant van het gebouw gepositioneerd, een derde aan de zijgevel. Via de ruime hal met glazen openslaande deuren kom je in de woonkamer. Het volledige dak van het bijgebouw dient als buitenruimte voor de woning, welke bereikt kan worden via een groot nieuw kozijn met deur in de zijgevel.

Het derde en tevens grootste appartement is verdeeld over de tweede verdieping en zolder van het pakhuis. Net als op de eerste verdieping kom je door een ruime hal met glazen openslaande deuren in de woonkamer. De slaapkamers bevinden zich op de zolderverdieping, en kunnen bereikt worden met een open trap vanuit de woonkamer. Vanuit de woonkamer is ook het terras toegankelijk, welke op het dak van de nieuwe uitbouw geplaatst is. Vanaf hier heeft de gebruiker een prachtig uitzicht over de Schie, aanliggende pakhuizen en een molen aan de overkant van het water.