Hoe maak je jaren 70 architectuur weer modern?

Transformatie kantoorpand aan de Prins Bernhardstraat in Naaldwijk

 
 
DSC04899.png

De opgave

In het historisch centrum van Naaldwijk op de hoek van de Prinses Julianastraat en de Prins Bernhardstraat staat een markant jaren 70 gebouw. De winkels op de begane grond zijn nog in bedrijf, maar de 2 kantoorverdiepingen staan al jaren leeg. Verschillende lokalen makelaars hebben geconcludeerd dat verhuur als kantoor niet meer zal lukken. Om verdere verloedering en leegstand tegen te gaan hebben we een plan gemaakt om het gebouw te transformeren naar 9 woningen. De op de begane grond gelegen winkelruimte blijven in gebruik als winkels.


geschiedenis

Het gebouw is van typische jaren 70 architectuur, met veel schuine lijnen en grote boeiborden. De schaal en het lijnenspel doen het lijken op verschillende losse pandjes naast elkaar, Hierdoor past het goed in de architectuur van de vooroorlogse pandjes uit de rest van de straat en lijk het gebouw meer op een woongebouw dan op een kantoorpand.

Oorspronkelijk was het gebouw slechts 2 verdiepingen hoog en had het twee bakstenen dakopbouwjes. In de loop der jaren is de ruimte tussen de dakopbouwtjes opgevuld en is er 1 groot gebouw ontstaan. De verbouwingen zijn uitgevoerd in dezelfde stijl en kleur als het gebouw, waardoor het verschil tussen origineel en nieuw nauwelijks opvalt.

schema prins bernardstraat.png

DSC04903.png

Ontwerp

Als leidraad voor de transformatie is de bestaande gebouwstructuur aangehouden. De schuine lijnen en verspringende gevellijnen maken het niet eenvoudig om woningen te bouwen. Het zijn echter precies deze beperkingen die ervoor gezorgd hebben dat er leuke bijzondere woningen zijn ontstaan, die bijna allemaal van elkaar verschillen.

Via de bestaande ingang en trappenhuis wordt de gang op de 1e verdieping bereikt. Aan deze gang liggen de voordeuren van de woningen. De aan de winkelstraat gelegen woningen zijn gelijkvloers, de andere hebben 2 verdiepingen en een interne trap. Het toepassen van deze ontsluitingsvorm zorgt ervoor dat alle woonkamers zich oriënteren op de winkelstraat en daarmee ook een zuid – noord oriëntatie hebben. Dit zorgt voor een altijd zonnige woonkamer en een coole slaapkamer aan de achterkant die uitkijkt over de parkeerplaats richting de kerk.

De gemetselde borstwering van de bestaande balkons op de 1e verdieping worden gesloopt om meer openheid te creëren. Door de nieuwe balustrades niet op, maar aan de balkons te bevestigen wordt er net wat meer ruimte gecreëerd. De deels terug liggende gevel zorgt voor terrassen van verschillende grote op de 2e verdieping.

De kleur van het gebouw is wat grauw en grijs. Voor de transformatie wordt gezocht naar een andere kleur die het gebouw weer fris en als nieuw maakt.

Proces

Voor de verlening van de omgevingsvergunning is er nog een parkeerprobleem dat opgelost moet worden. Doordat het een transformatie van kantoren naar woningen betreft voorziet het project al in parkeerplaatsen, echter het verschil in bezettingsgraad van kantoren en woningen maakt dat er een tekort is op een aantal tijdstippen. Omdat er rondom het gebouw geen eigen grond kunnen er geen nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd worden. Momenteel wordt er met de gemeente gezocht naar een oplossing, want leegstand is ook geen optie.