klant

familie Landegent - Vink

Disciplines

Ontwerp
Technische uitwerking
Omgevingsvergunning
Bouwbegeleiding

data
 

150m2 BVO
2016-2017

Hoe maak je van 2 kleine woningen
1  grote woning?

 

In de Rotterdam maakt de wijk Crooswijk een verandering door. In de van oorsprong echte volksbuurt zijn veel flats gesloopt en nieuwe luxe eengezinswoning teruggebouwd. Rakstraat 23 is bewaard gebleven en door de woningcoöperatie verkocht als klushuis. Samen met de eigenaren heeft NieuwpoortLuteijn een groen hipster-huis ontworpen en gerealiseerd.

Rakstraat_1_b&W.jpg

De staat van het pand was zeer slecht. Op de geornamenteerde voorgevel, het dak en fundering na is alles eruit gesloopt. De ruime kluswoning van vier verdiepingen is ontstaan door het samenvoegen van twee woningen. Alleen de dubbele voordeur herinnert nog aan de oude indeling.

 

 

 

 

 

 

Daglicht

Het was de nadrukkelijke wens van de opdrachtgevers om meer daglicht in de woning te krijgen. Door de keuken in het midden van de woning te positioneren blijft de ruimte aan de gevel vrij voor een eetkamer tafel of leesstoel en kan er optimaal van het licht gebruik gemaakt worden. Aan de tuinzijde van de woning is de vloer 80 cm te verlaagd. Zo wordt de lager gelegen tuin meer bij de woning betrokken en ontstaat er een onderscheid tussen de zitkamer en de keuken. Het trappetje tussen de zitkamer en keuken kan omhoog geklapt worden en geeft zo toegang tot een ruime berging.

 


bergruimte

Onder de trap naar de 1e verdieping zijn de koelkast en voorraadkast weggewerkt en is er op de kopse kant een open boekenkast gemaakt. Om ook daglicht in de badkamer te krijgen is er een groot raam geplaatst aan de voet van het bad. Het bad is zo gepositioneerd in de badkamer dat de privacy van douche en wastafel behouden blijft.

JKF_RaymondR_dam_035.jpg