Hoe ontwikkel je een kantoorkolos?

 
 

Klant

Het industriegebouw B.V.

Disciplines

Ontwerp
Omgevingsvergunning
Bouwbegeleiding

Data

1000 m2 horeca
1800 m2 retail
20.000 m2 kantoor

2015-heden

 

Voor de (her)ontwikkeling van kantoorkolos zijn er verschillende tekeningen nodig. Bijvoorbeeld voor omgevingsvergunningen en de verhuur-plattegronden. Als huis-architect zijn wij verantwoordelijk voor al het tekenwerk en werkten wij aan de inrichting van diner By Jarmusch en verschillende kantoren. 

 
Het-Industriegebouw-in-Rotterdam1.jpg
 
 
 

Het Industriegebouw

Een slapende reus die weer wakker wordt, zo omschrijft Tjeerd Hendriks (mede ontwikkelaar) Het Industriegebouw. Het pand van 20.000 m2 is een schoolvoorbeeld van de Wederopbouwarchitectuur die Rotterdam rijk is. Gebouwd vlak na de oorlog om kleine bedrijven te huisvesten, omdat zij zelf nog niet genoeg kapitaal hadden voor een eigen pand. Nu, een aantal jaren na de crisis, bewijst het gebouw zich opnieuw, ditmaal voor de moderne industrie. Start-ups en scale ups, maar ook genormeerde architectenbureaus zoals MVRDV vinden er hun plek. De betonnen constructie met baksteen wanden en glazen gevels bewijst zich voor de tweede maal als een prettige werkomgeving.


Interieur

Voor de herontwikkeling ontwierp Piet Hein Eek een systeem van houten modules inspireert op het raster van de gevel. Naar gelang de wensen van de huurder kan het worden ingevuld met hout of transparante elementen. De kleuren van de elementen zijn dezelfde als die in de jaren 50 werden toegepast.

foto: Titia Hahne

foto: Titia Hahne


foto: Titia Hahne

foto: Titia Hahne

By Jarmusch

In opdracht van de ontwikkelaar begeleiden wij de huurders met de indeling van de ruimte. Zo ontwikkelden wij samen met de eerste nieuwe huurders (ondernemers uit Katshoek) de plattegronden van de derde verdieping. Hetzelfde deden wij ook voor de interne verhuizing van woningbouwcoöperatie Vestia van de begane grond naar de vierde verdieping.  Als 'huis' architect ondersteunen wij tevens de vergunningsaanvraag voor de verschillende horeca gelegenheden.


Partners

Piet Hein Eek en Dekkers
IWT architecten
de Huismeester

 

foto: Titia Hahne

foto: Titia Hahne