Hoe maak je een woning in een jenever branderij?

 
 

Klant

anoniem

disciplines

Ontwerp
Technische uitwerking
Omgevingsvergunning
Bouwbegeleiding

Data

300 m2 BVO
2017-2018

 

De jenever branderij in Schiedam staat al jaren leeg. Het pand is een rijksmonument en in zeer slechte staat. Samen met de opdrachtgever transformeren wij de branderij naar een duurzame woning.

 
cover page.jpg
 
 
 
 

De opgave

Westerkade 26 is een van de 10 branderijen aan de Westerkade. In de loop der jaren zijn er al een aantal getransformeerd naar appartementen. Nummer 26, 28 en 30 zijn de laatste nog originele die aangepakt worden. De panden 28 en 30, genaamd Neptunes en Mercurius, worden door architectenbureau Architema ontwikkeld tot een luxe appartementencomplex. In tegenstelling tot de andere transformaties wordt Westerkade 26 getransformeerd naar 1 grote eengezinswoning van 300m2 in plaats van meerdere appartementen.

 


Het gebouw

De branderij werd gebouwd in 1870 in Eclectische stijl, in opdracht van de Meijer & Co. De karakteristieke asymmetrische voorgevel is het gevolg van de productiemethode. De bredere beslagbakken stonden aan de rechterzijde en de ketelapparatuur aan de smallere linkerzijde. Op de 1e verdieping bevondt zich oorspronkelijk geheel rechts een deur, waardoor, via een ladder, de zakken grondstoffen naar binnen werden gedragen. De voorgevel is rijk geornamenteerd met een uitgemetselde getrapte boogfries met daarop een een overstekende geprofileerde kroonlijst. De raam dorpels en pilasters zijn in natuursteen uitgevoerd en ter plaatse van de entree gegraveerd met het bouwjaar.

De achtergevel en zijgevel hebben geen ornamenten en zijn niet meer origineel. Op de verdieping zijn grote raampartijen gemaakt en verschillende doorbraken. Origineel had de achtergevel de zelfde raamverdeling als de voorgevel.

Van binnen heeft de branderij een geheel open plattegrond en een verdiepingshoogte van 4 meter op de begane grond en 2,6 meter op de eerste verdieping. De ruimtelijke structuur van de begane grond wordt bepaald door 3 houten kolommen met een onderslagbalk die de houten vloerbalken dragen. Op de 1e verdieping zijn alle originele houten dakspanten in het zicht en bevinden zich drie grote daklichten.


Het ontwerp

De begane grond is ontworpen als een open loft en is symmetrisch van opzet. Bij binnenkomst overzie je vanuit de hal de gehele woonkamer en aangrenzende tuin. Door de afmetingen en de symmetrie krijgt de hal een statig karakter. Vanuit de hal kom je door in de woonkamer. Aan het begin van de woonkamer is het plafond over de volledige lengte verlaagd tot 2,6 meter. Zo wordt een geborgen plek gecreëerd en is er plek om alle installaties uit het zicht weg te werken. Net als bij binnenkomst van een kerk is de ruimte aan het begin van de woonkamer eerst geborgen en compact om vervolgens overweldigend te zijn.

Door de symmetrische opzet van de plattegrond komt de nadruk te liggen op de bestaande structuur van het pand. Alle nieuw toe gevoegde wanden zijn zo geplaatst dat de kolommen en vloerbalken in het zicht blijven.

Op de 1e verdieping bevinden zich de slaapkamers. Via een open trap in de vide kom je op de overloop. Door grote daklichten boven de vide komt er extra daglicht in het hart van het huis. Aan de voorzijde van de woning bevinden zich twee kinderkamers, logeerkamer en een badkamer. De ouderslaapkamer met badkamer, inloopkast en waskamer bevinden zich aan de achterzijde van het pand. Net als op de begane grond blijft op de slaapverdieping de constructie in het zicht.

De monumentale voorgevel wordt grondig gerenoveerd en in originele staat teruggebracht. De zij- en achtergevel zijn gemetseld met Ijsselsteentjes die in de loop der jaren broos geworden zijn. Hierdoor is renoveren zeer lastig en is er gekozen om deze gevels te stucen.

Voor extra daglicht en woonkwaliteit zijn de hooggesplaatste ramen in de achtergevel uitgezaagd tot op het maaiveld. De niet originele ramen op de 1e verdieping worden verwijderd en vervangen voor Franse balkons.

Het streven is om een duurzame gasloze woning te maken. Als eerste stap worden de vloeren, wanden en het dak goed geisoleerd. Daarnaast wordt er een warmtepomp geslagen en komen er zonnenpanelen op het dak. De woning wordt voorzien van de nieuwste domotica, zodat het niet alleen mooi, maar ook slim en duurzaam wonen wordt.

 
nieuw4.jpg