Hoe transformeer je een bouwblok
terug naar een woonfunctie?

 
 

klant

Mera Vastgoed

Disciplines

Ontwerp
Technische uitwerking
Omgevingsvergunning
Bouwbegeleiding

Data

20 appartementen
1600 m2 BVO

2017-2018

 

Iedere Rotterdammer kent de blauw gele luifel van de Foto, TV en Audio winkel Foka. 
Door reorganisatie zijn de verdiepingen boven de winkel leeg komen te staan. Samen met Steens Beheer ontwikkelden wij een plan voor 20 huur appartementen.

 
Admi_low.jpg
 
 
 

De opgave

Op de hoek van de Oostzeedijk Admiraliteitsstraat bevindt zich sinds 1924 de fotografie, televisie en audio winkel Foka. De in het oog springende geel blauwe luifel kent iedere Rotterdammer. Op de verdiepingen boven de winkel bevinden zich de kantoren het magazijn. Door het platter worden van de televisies en het centraal organiseren van de voorraad staan de bovenliggende etages nu leeg en is het voor de hand liggend om ze weer terug te renoveren naar hun oorspronkelijke woonfunctie. 


Geschiedenis

Het bouwblok is eind 19e eeuw ontworpen en gebouwd door de architect en aannemer Kraaijvanger. Het bouwblok bestaat uit 2 delen die na elkaar gebouwd zijn. Het eerste deel zijn de panden aan de Oostzeedijk. Op de begane grond bevonden zich winkels met een entresol waar gewoond werd. Ook op de verdiepingen wer gewoond, maar dan in een ruim stadsappartement.

Het tweede deel zijn de panden aan de Admiraliteitsstraat. De indeling was hetzelfde al het eerste blok, met daarbij nog een poort waardoor je bij de werkplaats op de achtergelegen binnenplaats kwam.

Bestaande situatie

Foka begon in 1924 met een enkel pandje aan de Admiraliteitsstraat. In de loop der jaren werd er telkens een pand bijgekocht en doorgebroken zodat er in totaal een vrije winkelvloer van 1000m2 is gecreëerd. Op de verdiepingen bevindt zich nog eens 1000m2 magazijn, kantoor en reparatie ruimte. Ook op de verdiepingen zijn bouwmuren doorgebroken en stukken uitgebouwd om te kunnen voldoen aan de ruimte vraag.


Ontwerp

Voor de renovatie is uitgegaan van de bestaande pandstructuur met de voor zover nog aanwezige trappenhuizen. Zo kan er per pand op elke verdieping een appartement worden gecreëerd. Op de bovenste verdieping blijft de bijzondere kapconstructie in het zicht en wordt er door middel van dakramen voor extra daglicht gezorgd.

De woningen in de voormalige werkplaats liggen verdiept ten opzichte van de binnenplaats op de 1e verdieping. In verband met de beperkte ruimte en daglichttoetreding is hier gekozen voor open plattegrond. Voor extra woonkwaliteit zijn alle appartementen voorzien een balkon en hebben de bovenste appartementen zelfs een dakterras.

Naast het gehele interieur en een deel van het casco wordt ook de gevel grondig aangepakt. De gehele gevel wordt gereinigd, geschilderd en alle kozijnen worden vervangen. Om hetzelfde uiterlijk als de schuiframen te behouden is er gekozen voor reliëf kozijnen waarbij het onderste raam verdiept ligt ten op zichten van het bovenste raam. De hoekappartementen worden voorzien van Franse balkons om de woningen nog meer kwaliteit te geven.



Proces

Het plan is ontwikkeld in bouwteam. Door vanaf de start van het project intensief samen te werken met aannemer en ontwikkelaar is er een uitvoerbaar plan ontwikkeld in 6 maanden tijd. Op 1 maart 2018 wordt er gestart met de bouw.

Partners

Steens Beheer B.V.
Aannemersbedrijf  Vof Smit
de Groot Bouwmanagement
Madar Constructies
Nex2us Bouwadvies

03 (low).jpg